Ga naar de inhoud
LHM Logo
  • Onderzoeken
    • ImuPro – voedselallergie IgG onderzoek
    • Unieke darmmicrobioom test
    • MetaCheck, de genetische stofwisselingsanalyse
    • Neurospot, het aantoonbaar maken van Stress
    • Overige onderzoeken
  • LHM Academy
    • Wetenschappelijke publicaties
    • Webinars
    • Brochures en informatie
    • Nieuws
  • Over LHM
    • Over ons
    • Vacatures
  • Samenwerken
    • Aanmelden als zorgprofessional
    • Ik ben particulier
  • Contact
Menu
  • Onderzoeken
    • ImuPro – voedselallergie IgG onderzoek
    • Unieke darmmicrobioom test
    • MetaCheck, de genetische stofwisselingsanalyse
    • Neurospot, het aantoonbaar maken van Stress
    • Overige onderzoeken
  • LHM Academy
    • Wetenschappelijke publicaties
    • Webinars
    • Brochures en informatie
    • Nieuws
  • Over LHM
    • Over ons
    • Vacatures
  • Samenwerken
    • Aanmelden als zorgprofessional
    • Ik ben particulier
  • Contact
LHM Logo
  • Onderzoeken
    • ImuPro – voedselallergie IgG onderzoek
    • Unieke darmmicrobioom test
    • MetaCheck, de genetische stofwisselingsanalyse
    • Neurospot, het aantoonbaar maken van Stress
    • Overige onderzoeken
  • LHM Academy
    • Wetenschappelijke publicaties
    • Webinars
    • Brochures en informatie
    • Nieuws
  • Over LHM
    • Over ons
    • Vacatures
  • Samenwerken
    • Aanmelden als zorgprofessional
    • Ik ben particulier
  • Contact
  • 040 – 311 49 97
  • Stuur een bericht
Facebook-square Linkedin
Search

IgG4-tests onderwerp van discussie

Het toepassen van IgG4-tests voor de opsporing van IgG-voedselallergieën blijkt een onderwerp van discussie. Hierdoor is er een wijdverspreid scepticisme over de waarde van deze tests, en in het bijzonder voor IgG-voedselallergieën. Ook de ImuPro onderzoeken zijn bekritiseerd. De Luxemburgse arts Dr. Camille Lieners gebruikt de ImuPro-tests in zijn praktijk al sinds 2001 en nuanceert deze discussie.

Voedselallergie

IgG4 veroorzaakt geen ontstekingsreactie

Dr. Camille Lieners Het is opvallend dat de kritische geluiden over de toepassing van IgG4-tests voor de opsporing van IgG-voedselallergieën van verschillende allergologische organisaties en hun standpunten meestal gebaseerd zijn op een bepaald document van de Europese Academie voor Allergie en Klinische Immunologie (EAACI).

Acute voedselallergie en atopische voedselallergie

Bij de discussie over dit onderwerp zou men de volledige titel van het document van de EAACI moeten citeren: “Testen op IgG4 tegen levensmiddelen wordt niet aanbevolen als diagnostisch hulpmiddel: EAACI Task Force Report” [1]. De standpunten van andere allergieverenigingen zijn allemaal gebaseerd op deze oorspronkelijke publicatie. Het is belangrijk om erop te wijzen dat de auteurs van het EAACI-document duidelijk stellen dat het gebruik van IgG4 ongeschikt is voor het opsporen van elke vorm van allergie. Als men het beperkt tot IgG4, dan is hun verklaring correct. Toch vermelden opeenvolgende artikelen vaak IgG in het algemeen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat wanneer allergologen het hebben over IgG zij impliciet IgG4 bedoelen. In de publieke discussie worden bovendien IgE-voedselallergie en IgG-voedselallergie vaak door elkaar gehaald. Een IgE-allergie (ook type I-allergie genoemd) is het acute type, dat leidt tot onmiddellijke reacties, zelfs tot een anafylactische shock. Een IgG-voedselallergie (ofwel type III allergie) kan leiden tot symptomen die volledig verschillen van de symptomen van een atopische allergie. Deze treden pas enkele uren tot zelfs drie dagen na de voedselconsumptie op.

IgG subklassen

Het is door wetenschappelijke instituten algemeen geaccepteerd dat IgG4 verschilt van alle andere IgG-subklassen en dat IgG4 het enige IgG is dat geen ontstekingsreactie veroorzaakt*. Immuunglobuline G wordt onderverdeeld in vier subtypen, IgG wordt onderverdeeld in vier subklassen, IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4. IgG4 is gerelateerd aan een type I allergie en kan worden beschouwd als het tegengif van IgE. Het opsoniseert het antigeen niet en activeert het complement niet [2]. IgG4 is een IgE afvangend antilichaam dat geen ontsteking veroorzaakt [3, 4]. IgG1, IgG2 en IgG3 hebben alle drie opsoniserende eigenschappen en zijn in staat het complement te activeren, dat noodzakelijk is voor een ontstekingsreactie [2]. IgG4 is in veel lagere concentraties in het bloed aanwezig dan de andere subklassen.

ImuPro voor IgG1, IgG2 en IgG3

De verschillende ImuPro-tests testen niet op IgG4 en zijn dus niet bedoeld om type I allergie aan te tonen. 99 procent van de IgG-subklassen die met ImuPro worden gedetecteerd zijn IgG1, IgG2 en IgG3.

Anafylaxie

De publicatie van Jönsson et al. [5] toonde en reproduceerde eerdere wetenschappelijke bevindingen dat IgG ook een rol kan spelen bij anafylaxie. De in eerdere literatuur aangehaalde aanname (die ook de basis is van de argumenten van allergologen) dat IgG een “normale” reactie is zonder klinische gevolgen, moet worden verworpen. Jönsson et al. konden aantonen dat neutrofylen, IgG-receptoren en IgG voldoende waren om een ontstekingscascade te veroorzaken.

Vaststellen van trigger-voedingsmiddelen

Het is duidelijk dat, zodra de darmbarrière is gepasseerd, de reactie tussen een antigeen en een antilichaam (IgG) zal leiden tot de vorming van een immuuncomplex en dat dit immuuncomplex wordt vernietigd door de immuuncellen (macrofagen), waardoor een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt. Indien deze immuuncomplexen worden vernietigd in de circulatie, zullen geen verdere symptomen optreden. Als deze complexen een gesensibiliseerd weefsel – gesensibiliseerd door een eerdere impact – worden de immuuncomplexen plaatselijk vernietigd en kan dit leiden tot chronisch ontstoken weefsel, met daaraan gerelateerde symptomen. De ImuPro tests identificeren potentieel schadelijke voedingsmiddelen die kunnen leiden tot laaggradige chronische ontsteking die andere ontstekingsprocessen in het lichaam op gang brengt.

Het nieuwe ImuPro-concept omvat het begrip provocatie, waardoor de klinisch relevante trigger-voedingsmiddelen worden geïdentificeerd. Klik hier voor meer informatie over de ImuPro testen.

* Met uitzondering van de IgG4-RD ziekte, waarbij door het lichaam gigantische hoeveelheden IgG4 geproduceerd worden die zich afzetten in de organen en daardoor orgaan falen veroorzaakt. Het is een zeldzaam voorkomende immunologische afwijking en heeft als kenmerk een fibrotische vorm van ontsteking.

[1] Testing for IgG4 against food is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Steven O. Stapel, R. Asero, B. K. Ballmer-Weber 3, E.F. Knol, S. Strobel, S. Vieths, J. Kleine-Tebbe Allergy (2008) 63:793-796
[2] Immunologie, textbook Charles Janeway, Paul Travers, Mark Walport, Mark Shlomchick, Spektrum akademischer Verlag 5th edition (2002) 388-389 ISBN 3-8274-1079-7
[3] Inhibition of complement activation by IgG4 antibodies. Van der Zee JS, van Swieten P, Aalberse RC. lin. Exp. Immunl. (1986) May: 64 (2):415-22
[4] Immunoglobulin G4: an ood antibody. Aalberse RC, Stapel SO, Schuurman J, Rispens T. Clin Exp Allergy (2009) 39 (4): 496-77
[5] Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. Jönsson F, Mancardi DA, Kita Y, Karasuyama H, Iannascoli B, Van Rooijen N, Shimizu T, Daëron M, Bruns P. J Clin Invest. (2011) Apr 1;121(4):1484-96

LHM Logo

Bezoekadres

Esp 220

5633 AC Eindhoven

  • Plan uw route

Openingstijden

Ma – Vr

08:30 – 16:30

Za – Zo

Gesloten

Volg ons

Facebook-square Linkedin
  • 040 – 311 49 97
  • Stuur een bericht

Volg ons

Facebook-square Linkedin

Handige links

  • Over LHM
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Contact
  • Klantenservice
  • Algemene Voorwaarden
  • Cookiebeleid
  • Over LHM
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Contact
  • Klantenservice
  • Algemene Voorwaarden
  • Cookiebeleid

© LHM Diagnostiek   |   Privacybeleid   |   Website door DUS   |   Content door Conntext

© LHM Diagnostiek

Privacybeleid

Website door DUS Content door Conntext

We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. Lees ons "Privacybeleid" voor meer informatie.

AccepterenCookiebeleid
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN