De precieze oorzaak van NAFLD is nog niet volledig wetenschappelijk bevestigd maar het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren. Insulineresistentie, die in verband staat met obesitas en diabetes type 2, is een belangrijke factor in de ontwikkeling van NAFLD (3). Andere bijdragende factoren zijn vooral ongezonde voeding met veel suiker en vet, een ongezonde levensstijl en verhoogde niveaus van circulerende vrije vetzuren in het bloed, met name de LDL-cholesterol.
De diagnose van NAFLD wordt gesteld door een combinatie van anamnese, lichamelijk onderzoek en diverse beeldvormende tests, zoals echografie, CT-scan of MRI (4). Ook kan bloedonderzoek worden verricht om de leverfunctie te beoordelen en andere oorzaken van leverziekte uit te sluiten.
Er bestaat geen specifieke medicatie voor NAFLD, en de behandeling is voornamelijk gericht op veranderingen in levensstijl en behandeling van geassocieerde aandoeningen zoals obesitas en diabetes type 2 (5). Gewichtsverlies door een gezond dieet en meer lichaamsbeweging is de meest effectieve manier om het levervet te verminderen en progressie van de ziekte te voorkomen (2).
Het is belangrijk om NAFLD in een vroeg stadium aan te pakken, omdat de ziekte in het beginstadium vaak asymptomatisch is en pas merkbare symptomen veroorzaakt als de ziekte is gevorderd. Veel voorkomende symptomen van leververvetting zijn: vermoeidheid, buikpijn of vergeling van huid en ogen (geelzucht) ervaren.
Preventie van NAFLD is essentieel, en het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden door middel van een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Het vermijden van ongezonde voeding met veel suiker en vet en het beperken van de consumptie van suikerhoudende dranken kan helpen het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verminderen. Daarnaast is regelmatige controle van de leverfunctie en snelle behandeling van daarmee samenhangende aandoeningen zoals obesitas en diabetes type 2 essentieel om de progressie van NAFLD te beperken (5).
Een arts-onderzoeker van het Erasmus MC heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond dat in een groep 45-plussers uit het ERGO-onderzoek (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek) mensen zonder leververvetting iets meer bewegen dan mensen met leververvetting (6). Ruim 1 op de 3 volwassenen in Nederland te maken krijgt met leververvetting en dat circa 10% van deze mensen daadwerkelijk leverschade oplopen. In het onderzoek zijn in totaal 700 45-plussers voor 7 dagen dag- en nacht gemonitord om hun lichaamsbeweging in kaart te brengen. Hieruit is gebleken dat de deelnemers gemiddeld 245 minuten per dag bewegen waarvan 20 minuten intensief, 75 minuten middelzwaar en 150 minuten licht. De resultaten van het onderzoek laten zien dat mensen met medische gegevens voor leververvetting gemiddeld 236 minuten per dag bewogen terwijl dit voor mensen zonder leververvetting ongeveer 252 minuten per dag was. Het is daarom belangrijk dat iedereen voldoende moet blijven bewegen. ‘ De verhouding tussen lichte, middelmatige en intensieve beweging maakt daarbij niet uit. Het advies luidt daarom ook: beweeg wat meer, en beweeg zoveel je kunt en wilt’ aldus de arts-onderzoeker.