Toxische stoffen
Identificeren van toxische stoffen in het lichaam
Toxische stoffen en gezondheid
Toxicologie is de studie van de schadelijke effecten van chemische stoffen op levende organismen. Toxicologie speelt een cruciale rol bij het begrijpen van de potentiële gevaren van de stoffen waarmee wij in ons dagelijks leven in contact komen. Van het voedsel dat we eten, tot de lucht die we inademen, en de omgeving waarin we wonen, helpt de toxicologie bij het identificeren van potentiële gevaren. Door de wetenschap van de toxicologie te begrijpen, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen om onszelf en onze gemeenschap te beschermen tegen schade.
Toxische stoffen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, waaronder zowel acute als chronische ziekten. Blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, zoals lood of asbest, kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals kanker, longaandoeningen of Parkinson. Zelfs verbindingen zoals pesticiden of schoonmaakmiddelen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden of gedurende langere tijd worden gebruikt. Bovendien kunnen giftige stoffen ook bijdragen tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas.
Het is belangrijk op te merken dat toxische verbindingen ook de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen anders kunnen beïnvloeden. Het is van cruciaal belang dat we ons bewust zijn van de mogelijke gevaren van de stoffen waarmee we in contact komen en maatregelen nemen om onze blootstelling aan giftige stoffen te verminderen.
Met onze unieke testen voor toxische stoffen waar men in het dagelijks leven mee te maken krijgt kunt u mogelijke blootstelling aan deze stoffen identificeren en preventieve maatregelen nemen.
BELANGRIJK: deze testen dienen alleen gebruikt te worden voor medische doeleinden.
Werkwijze in 5 stappen
Consult behandelaar en cliënt
Is het aannemelijk dat uw cliënt klachten heeft door blootstelling aan toxische stoffen?
1Urine afname en verzending
Ochtend urine wordt afgenomen en via de medische post verstuurd naar het laboratorium
2Verzending van testresultaten en voedingsrichtlijnen
U ontvangt binnenkort de testresultaten en een uitgebreid en gepersonaliseerd adviesrapport voor uw cliënt.
4MycoTox
Mycotoxines zijn een van de meest voorkomende toxines. Het zijn metabolieten die worden geproduceerd door schimmels en die zich manifesteren in gebouwen, vervoersmiddelen en voedsel. Blootstelling aan mycotoxines gebeurt veelal via voedselinname en via luchttoevoer. In de Europese Unie zijn 20% van alle geoogste granen besmet met mycotoxines. Blootstelling aan mycotoxines kan verschillende klachten en ziektebeelden tot gevolg hebben, zoals koorts, longontsteking, hartziekten, Reumatoïde Artritis, astma, kanker, geheugenverlies, slechtziendheid, chronische vermoeidheid, huiduitslag, ADHD en leverschade.
Het MycoTox profiel identificeert blootstelling aan mycotoxines en geeft aanbevelingen voor ontgiften. In deze test worden 11 verschillende mycotoxines uit 40 schimmelsoorten geanalyseerd.
Mycotoxines die worden getest:
- Aflatoxine M1
- Ochratoxine A
- Sterigmatocystine
- Roridine E
- Verrucarine A
- Enniatine B1
- Zearalenone
- Gliotoxine
- Mycofenolzuur
- Dihydrocitrinone
- Chaetoglobosine A
GPL-TOX
Elke dag wordt de mens blootgesteld aan toxische stoffen via producten zoals pesticiden, verpakt voedsel, huishoudelijke producten maar ook aan milieuvervuiling. Blootstelling aan milieuvervuiling kan leiden tot diverse chronische ziekten zoals kanker, cardiovasculaire ziekte, chronisch vermoeidheid syndroom, autisme, auto-immuun ziekten en ADHD.
De unieke GPL-TOX analyse biedt uitkomst om te screenen op de aanwezigheid van 173 verschillende toxische stoffen zoals organofosfaat pesticiden, ftalaten, benzeen, xyleen, vinyl chloride, pyrethroide insecticiden, acrylamide, perchloraat, difenyl fosfaat, ethyleen oxide en meer. Verder wordt ook Tiglylglycine bepaald, dit is een marker voor mitochondriale ziekten die ontstaan door mutaties in het mitochondriaal DNA welke veroorzaakt worden door blootstelling aan toxische stoffen.
Glyfosaat
Glyfosaat is een van de meest geproduceerde herbicide en komt onder andere voor in Roundup. Glyfosaat wordt ingezet in onkruidbestrijding door enzymen af te breken die de aminozuren tyrosine, tryptofaan en fenylalanine produceren. De enzymen van bacteriën worden ook geremd waardoor de flora van de dieren wordt beïnvloedt. Om deze redenen zijn er genetisch gemodificeerde glyfosaat-resistente gewassen geïntroduceerd. Als gevolg hierop zijn er meerdere herbiciden op de markt gebracht met glyfosaat om de resistente gewassen te bestrijden.
Momenteel is er een discussie over de pathogene werking van glyfosaat. De WHO heeft de toxische stof gemarkeerd als carcinogeen. Blootstelling aan glyfosaat kan leiden tot kanker en chronische nierziekten. Verder tast glyfosaat ook de bacteriën in de darm aan; het microbioom, dat kan leiden tot toename van pathogene bacteriën zoals Salmonella. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat glyfosaat genuttigd via genetisch gemodificeerd voedsel ook een associatie heeft met autisme, Alzheimer, multiple sclerosis en diabetes.
Toxische stoffen en uw gezondheidspraktijk
Wilt u uw cliënten ook snel duidelijkheid geven over de onderzoeken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.
Wilt u een voorbeeldrapport ontvangen of testmateriaal bestellen? Vraag deze direct aan via onze administratie.
Actueel
Het microbioom en inflammatoire darmziekten: nieuwe inzichten voor zorgprofessionals
Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in het ontstaan en de verergering van inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Recente...
Lees meerLHM Diagnostiek en PREPTIC samen op de Gezond en Vitaal beurs
Met trots mogen wij aankondigen dat wij samen met onze samenwerkingspartner PREPTIC op woensdag 6 november aanstaande standhouder zijn op de Gezond en Vitaal Beurs.
Lees meerInzet van leefstijl in de fysiotherapie
Vandaag op 8 september is het de dag van de fysiotherapeut. Wij hebben als leefstijllaboratorium opgemerkt dat fysiotherapeuten steeds meer interesse hebben in de rol...
Lees meerHet microbioom en inflammatoire darmziekten: nieuwe inzichten voor zorgprofessionals
Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in het ontstaan en de verergering van inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Recente...
Lees meerLHM Diagnostiek en PREPTIC samen op de Gezond en Vitaal beurs
Met trots mogen wij aankondigen dat wij samen met onze samenwerkingspartner PREPTIC op woensdag 6 november aanstaande standhouder zijn op de Gezond en Vitaal Beurs.
Lees meer