Wist u dat voedselintolerantie en verschillende soorten voedselallergieën vaak door elkaar gehaald worden? In deze blog leest u meer over de verschillen tussen een voedselintolerantie en deze allergieën (IgE en IgG) en op welke manier er getest kan worden.
Voedsel heeft op verschillende manieren effect op het lichaam. Naast voedselvergiftiging kunnen met name voedselintolerantie en verschillende soorten allergieën leiden tot ongewenste voedselreacties. Vaak worden voedselintolerantie en de verschillende voedselallergieën door elkaar gehaald en dit kan leiden tot verwarring en verkeerde uitspraken.
”Voedselintolerantie” wordt vaak gebruikt voor niet-immunologische pathologieën die verband hebben met voeding. Denk hierbij aan een lactose-, fructose- of histamine-intolerantie. Ze hebben allemaal gemeen dat het lichaam deze suikers niet op de juiste manier kan metaboliseren, en dit kan leiden tot voornamelijk gastro-intestinale stoornissen (opgeblazen gevoel, buikkrampen en diarree). Voedselintoleranties testen wordt meestal gedaan d.m.v. een challenge- of ademtest. Ook kunnen in sommige gevallen genetische onderzoeken helpen om deze pathologieën vast te stellen.
Voedselallergieën kunnen in 2 hoofdklassen worden ingedeeld: IgE-allergieën en IgG-allergieën.
IgE-voedselallergieën worden gemedieerd door een overmatige afgifte van histamine; over het algemeen zijn artsen hiermee bekend. Bij deze voedselallergie, ook wel voedselallergie type-I genoemd, treden symptomen onmiddellijk op na de consumptie van een bepaald voedingsmiddel. Klassieke voorbeelden zijn jeuk, uitslag en zwelling van het slijmvlies. In zeer ernstige gevallen daalt de bloeddruk dramatisch, met als risico op een levensbedreigende anafylactische shock. Intensieve verzorging kan dan noodzakelijk zijn. Het testen op IgE-reacties gebeurt meestal door challenge testen en huidpriktesten.