Gezien verschillende diëten gebaseerd zijn op hogere/lagere koolhydraatinname, willen we één studie van Charvarro et al. in het bijzonder uitlichten. Deze studie heeft de relatie tussen koolhydraatinname en ovulatoire vruchtbaarheid wetenschappelijk onderzocht en beschreven. Een samenvatting van de studie is hieronder beschreven.
Een studie (Chavarro et al. 2009) waaraan 18.555 vrouwen deelnamen heeft onderzocht of de hoeveelheid en type koolhydraten in het voedingspatroon werd geassocieerd met ovulatoire onvruchtbaarheid. Dit studiecohort is verzameld door tijdens de studieperiode (1991 – 1999) iedere twee jaar data te verzamelen onder een grote groep vrouwen, waaronder of er vrouwen waren met minimaal 12 maanden een kinderwens, zonder succes. Daarbij werd gevraagd of er gedurende deze periode andere factoren waren onderzocht, zoals eileiderblokkades, ovulatoire stoornissen (zoals PCOS), endometriose en baarmoederslijmvlies gerelateerde problemen. Ook werd gevraagd of er onvruchtbaarheids-factoren bij de man speelde en of er in een periode van twee jaar voorafgaand aan de kinderwens eerdere zwangerschappen hadden plaatsgevonden, waaronder zwangerschappen met miskraam of abortus tot gevolg. Van al deze vrouwen werd een studiecohort samengesteld. De vrouwen voldeden onder meer aan de volgende criteria: een actieve kinderwens, getrouwde status, voedingspatronen en dieet-gerelateerde informatie beschikbaar en zonder geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen. De dieet-gerelateerde informatie werd via food-frequency questionnaires verzameld en richtte zich op de hoeveelheid en welke type voedingsmiddelen geconsumeerd werden. In totaal werden 438 vrouwen beoordeeld op ovulatoire onvruchtbaarheid. Een positieve correlatie werd gevonden op totale koolhydraatinname samen met glycemische belasting en ovulatoire onvruchtbaarheid. In de analyse werd gecorrigeerd voor overige factoren (leeftijd, BMI, roken, lichamelijke beweging, anticonceptie, totale energie- en eiwit inname en overige voedings-gerelateerde variabelen. Hierbij werd gevonden dat de ovulatoire onvruchtbaarheid het grootst was in de groep vrouwen welke bij de laagste 20% hoorden qua koolhydraatinname (RR 1.91) (bron 3).
Bij deze blog willen we benadrukken dat het wordt aangeraden om een dieet-gerelateerde verandering altijd eerst te bespreken met een voedingsdeskundige/diëtist.