In 2020 zijn er in Nederland 63.500 mensen gediagnosticeerd met Parkinson, waarbij bij 30% de ziekte al vóór het 65e levensjaar tot uiting kwam (1). Hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen en parkinson-expert Prof. Dr. Bas Bloem zegt hierover: “Met deze groei zijn er in 2040 bijna dertien miljoen mensen op de wereld met parkinson. hier moeten we dringend iets aan doen, want Parkinson behoort tot de meest invaliderende hersenziekten ter wereld”(2).
De symptomen en klachten kunnen erger worden naar mate de ziekte vordert. Deze klachten verschillen er persoon, net als het tempo waarin de ziekte erger wordt. Symptomen van de ziekte van Parkinson zijn onder meer tremoren, stijfheid, trage bewegingen en problemen met evenwicht en coördinatie. Naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen de symptomen ook stemmingswisselingen, slaapstoornissen en cognitieve stoornissen omvatten (1).
Er zijn verschillende soorten Parkinson, waaronder idiopathische Parkinson, de meest voorkomende vorm van de ziekte zonder bekende oorzaak, en secundaire Parkinson, die wordt veroorzaakt door een andere onderliggende aandoening. Andere vormen van de ziekte van Parkinson zijn de door geneesmiddelen veroorzaakte ziekte van Parkinson, die kan worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen, en de ziekte van Parkinson dementie, een vorm van dementie die gepaard gaat met de ziekte van Parkinson.
De oorzaak van de ziekte van Parkinson wordt niet volledig begrepen, maar onderzoekers geloven dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren kan bijdragen aan het ontstaan ervan. In sommige gevallen kan de ziekte van Parkinson worden veroorzaakt door genetische mutaties, terwijl het in andere gevallen kan worden veroorzaakt door blootstelling aan toxines of andere omgevingsfactoren. De behandeling van de ziekte bestaat meestal uit medicatie, fysiotherapie en leefstijlverandering. Medicijnen voor de behandeling van de ziekte van Parkinson omvatten levodopa, dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine, en dopamine-agonisten, die de effecten van dopamine nabootsen. Fysiotherapie kan helpen de mobiliteit, het evenwicht en de coördinatie te verbeteren, terwijl veranderingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en technieken om stress te verminderen, ook nuttig kunnen zijn.